Monday 28 November 2011

Franse tuin: Style en Design

Het creëren van een tuin zoals het maken van een kunstwerk. Franse tuinen zijn zeer georganiseerd en formele en worden gedefinieerd door klassieke geometrische vormen, geleend uit de Romeinse architectuur.
Traditionele Franse tuin stijl werd ontwikkeld tussen de 17e en 18e eeuw. De tuinen werden gecreëerd als uitbreiding op de kastelen ze omsingeld en als een middel van het tentoonstellen rijkdom, macht en royalty's. Het bereik en de enormiteit van de elementen van de tuin, zoals orangerie, fonteinen, menagerie, sculpturen en volières een afspiegeling van de rijkdom van de eigenaren van de kastelen.
De tuin van Versailles, gelegen net buiten Parijs, Frankrijk behoren tot koning Lodewijk XIV is een van de meest weelderige tuinen in Frankrijk, als gevolg van de prinselijke status van de koninklijke bewoners. Landschapsarchitect Andre le Nôtre schiep de Tuinen van Versailles in 1661 aan de andere links van het kasteel van Versailles. De tuinen hebben zorgvuldig gemanicuurde gazons, geometrische vormen, overvloedig bloeiende bloemen, waardevolle beelden en sculpturen en indrukwekkende 1.400 fonteinen.
De meest opvallende kenmerk van een Franse tuin is zijn geometrische ontwerpen. Vierkanten, rechthoeken, driehoeken en cirkels zijn gemaakt met behulp van lage geschoren hagen van heesters en struiken. Deze geometrische bedden zijn gevuld met gazon gras, bloemen, groenten en kruiden, houden het kleurenschema in het achterhoofd.
Een belangrijk kenmerk van de Franse tuin is dat, behalve voor de heggen, geen andere bloemen, groenten of kruiden permanent worden geteeld in dezelfde plaats. De planten in de bedden zijn veranderd elk seizoen. Bloemen met pastel kleuren en tinten van geel, rood, lilac en blauw worden voornamelijk gebruikt in de Franse tuinen, samen met verschillende gekleurde hagen.
Water fonteinen, watervallen, grachten met bruggen over hen en zwembaden zijn een belangrijk aspect van de Franse tuin ontwerpen. De stroming van het water zorgt voor een verkoelend effect in de grote uitgestrektheid van de tuinen zijn gebouwd op en de tuin met een vloeistofstroom in haar ontwerpen aan te bieden.
Sinds de Franse tuinen zijn gebouwd op uitgestrekte gebieden, onder meer they trajecten die leiden tot een ander element of onderdeel in de tuin te ontwerpen. Deze trajecten worden meestal gelegd met stenen en omzoomd met bomen, keurig geschoren hagen of zelfs een muur bedekt met een hekwerk van rozen of een andere geurende bloemen. Men kan ofwel wandelen op de paden of een ritje met paard en wagen op. Langs de weg vindt men vele standbeelden, sculpturen, zonnewijzers, columns, birdbaths en meer tuinornamenten.
Traditioneel, stoelen een terras met uitzicht op de tuin of een klein tuinhuisje gemaakt kasseien Gobelins district in Zuid ijzeren wit geschilderd, samen met bijpassende tafels, waar gasten konden een glas Franse wijn het bekijken van de schoonheid van de tuin genieten, werden ook opgenomen in de architectuur van de tuin. Om te genieten van de tuin tijdens de strenge winters, een orangerie (een groot glas-ingesloten kamer vol met bloeiende citroen, limoen en sinaasappel bomen) was ook een deel van de Franse tuinen.
Franse tuin ontwerpen werden sterk beïnvloed door hun makers en hun eigenaren 'manier van leven en denken. De ontwerpen werden gekenmerkt door hun controle en manipulatie van de natuur, door bijbrengen sterke geometrische elementen in hen. De Franse tuin ontwerpen hebben ondergaan veranderingen door de jaren heen, maar wat nog steeds ongewijzigd is de schoonheid ze vullen in de ziel van de toeschouwer.

No comments:

Post a Comment