Friday 30 September 2011

Schotten: Kleding en sieraden

De regio van Schotland is altijd beschouwd als een deel van Groot-Brittannië, maar het heeft een andere cultuur. De Schotse mensen volgen een aantal normen met betrekking tot hun cultuur zeer rigoureus. Bijvoorbeeld, Schotland heeft een aparte nationale kerk die verschilt van die van Engeland. De Schotse mensen geloven in Saint Andrew en St. Andrew's Day wordt gevierd op 30 november elk jaar in herinnering.
Een andere grote historische kenmerk van hun cultuur is de iconische Great Highland Bagpipe. De Schotse doedelzakspeler is uitgegroeid tot een mascotte van Schotland. De Highland fluitspeler verschijnt altijd in een Schotse rok, gemaakt met de tartan doek. Schotse sieraden is ook bewaard gebleven door de bevolking van Schotland. De mensen van Schotland zijn trots hoeders van hun cultuur.
Schotten: kleding en sieraden
De Schotse mensen hebben door de eeuwen heen, ontwikkelde een zeer aantrekkelijke dresscode en traditionele sieraden voor zichzelf.
Tartan - De Schotse Fabric
De tartan stijl van doek is prominent zichtbaar in de Schotse kleding. De tartan is geweven in een kriskras stijl met verschillende horizontale en verticale gekleurde draden. Tartan is ook bekend als de plaid, in sommige regio's, vooral in de noordelijke kant van het Amerikaanse continent.
De draden die worden gebruikt om tartan maken zijn geverfd vooraf en vervolgens geweven in een doek inzetten van verschillende patronen. De tartan doek is meestal geweven met behulp van een eenvoudige twill. Tijdens de Middeleeuwen, de Tartan ook gesymboliseerd het dorp, stad of regio waarin een bepaald persoon behoorde. Dit was te danken aan het feit dat wevers op dat moment, het doek volgens de wensen van het grote publiek weefde. Na een periode van tijd, de tartan patronen kwamen ook worden geïdentificeerd met specifieke clans, koninkrijken of leenheren. Tartan wordt ook gebruikt om de beroemde kilt maken.
Kilt - De Schotse Rok
De kilt of de Schotse rok is de nationale klederdracht van Schotland. De Schotse kilt is in de mode in de regio van Schotland sinds de 16e eeuw. Het was aangepast van de oude culturen van Schotland, zoals de Galliërs en de Scandinaviërs. Sommige van de nederzettingen rond Schotland, zoals de Welsh, de Ierse, en Cornish hebben eveneens de Schotse kilt. In het Schotse taal, het woord 'kilt' betekent 'opgetrokken'.
Veel moderne veranderingen zijn veroorzaakt in de kilt, maar het basisidee en het ontwerp blijft hetzelfde. Een gemiddelde Schotse man geeft de voorkeur aan het dragen van de kilt, in plaats van de broek.
Scottish Jewelery
De mensen van Schotland begonnen met het opzetten sieraden maken workshops in de 16e eeuw. De eerste, permanente sieraden workshop en opslaan begon op de Royal Mile Road in Edinburgh.
De bekendste en ook de beste vervaardigde sieraad uit Schotland is de Luckenbooth broche. Het is een teken van liefde die wordt gegeven door de bruid aan de bruidegom op de dag van het huwelijk. De broche dient als bescherming of een schild tegen het kwaad. Het is altijd gevestigd op de sjaal van de eerste geboren. De broche wordt verondersteld om de moeder en de kinderen van de boze oog in gebreke de man te beschermen.
Een ander soort sieraad dat soms wordt gebruikt door het Schotse volk is de Claddagh ring. Dit soort van ring behoort eigenlijk tot de Ierse cultuur. Echter, vanwege haar schoonheid, is goedgekeurd door alle culturen van de Britse eilanden. De Claddagh ring toont twee handen omsluiten een hart.
De mensen van Schotland hebben inderdaad geslaagd voor de test van de tijd in het behoud van hun traditionele dress code en sieraden in een snel veranderende tijden.

No comments:

Post a Comment